'Ik probeer het wezen van de stad en de haven te vangen.'
Willem Bijl

Puur Rotterdams

Mijn behoefte is om puur Rotterdamse kunst te maken. Ik schilder water, schepen, masten, bruggen, kranen, doorkijkjes over pittoreske oude havens maar ook de trotse contouren van Rotterdams moderne architectuur. De stad van de 21e eeuw paar ik aan gestileerde, strakke vormen, soms uitbundig, soms verstild. Welke invalshoek ik ook gebruik, het gaat om contrasten die zich samenvoegen tot een harmonieus beeld – dat is denk ik typerend voor mijn werk.

Gegrepen door Rotterdam

Als kind woonde ik aan de Maas. Het komen en gaan van schepen, de geluiden en geuren van de haven en alle bedrijvigheid daaromheen zorgden voor een levenslange fascinatie. De haven is verbannen naar het buitengebied, maar ik hoop deze met mijn schilderijen weer enigszins terug te halen.

Lang was ik werkzaam in het onderwijs en de journalistiek, maar volgde in mijn vrije tijd diverse schildercursussen en ontwikkelde mij verder als autodidact. Sinds enige tijd ben ik de trotse bezitter van een jaren dertig pand aan Kleiweg 301. De oorspronkelijke winkelruimte is nu in gebruik als galerie voor mijn eigen werk.

Ik vind het fijn wanneer mensen iets herkennen in mijn schilderijen. 'Sociale weerklank', noem ik dat. 'Laatst zei iemand: kijk, de Dockyard, daar heeft mijn vader nog op gevaren! Dat gesprek tussen schilderij en publiek vind ik mooi.'

Rotterdam, bron van inspiratie

Naast het tegenwoordige Rotterdam verdiep ik mij in de geschiedenis en de architectuur van de stad van voor de oorlog. Als ik door de huidige binnenstad loop, roepen de straten, pleinen en kades in mijn hoofd beelden op van hoe die er vroeger bij lagen. Op mijn doeken verschijnen stadsgezichten van toen, moderne stedelijke en industriële architectuur, en in een aantal schilderijen lopen oud en nieuw door elkaar.

Schilderen in opdracht

Behalve autonoom werk voer ik ook opdrachten uit voor bedrijven en particulieren. Ik schilder op hoogwaardig canvas en linnen, vastgeniet op een stevig houten frame. Een schilderij kan besteld worden of gekocht uit voorraad.